Lekker Fit!

Het Lekker Fit project is een project wat gebaseerd is op een gezonde leefstijl voor de jeugd. Voor een gezonde opvoeding van uw kind!

In Rotterdam heeft één op de vier kinderen en jongeren matig tot zeer ernstig overgewicht.In sommige wijken is dit zelfs bijna één op twee.
Gemiddeld is dit meer dan in de rest van Nederland. En dat past niet in een stad die een sportstad is.

Met het programma Rotterdam Lekker Fit! zet de gemeente Rotterdam zich in om overgewicht en bewegingsarmoede bij Rotterdamse kinderen tot 14 jaar tegen te gaan.
De bedoeling van het project is dat de Lekker Fit scholen hun leerlingen en bewuster omgaan met voeding. Het uiteindelijke doel is dat er in Rotterdam kinderen opgroeien met een gezonde levensstijl. De leerlingen krijgen meer beweging en leren, door dit project, wat het belang hiervan is!

Het goede nieuws is dat de aanpak werkt!

Op de Kubus houdt het Lekker Fit beleid het volgende in:

Fittest
Elk kind doet 1x per jaar mee aan de Lekker Fit! test. Tijdens deze test worden uithoudingsvermogen, gewicht en lengte van de kinderen gemeten door de schooldiëtist. De resultaten worden opgeslagen in het Lekker Fit! online-registratiesysteem: de Fitmeter. De Fitmeter bevat ook informatie over deelname aan activiteiten, sportgedrag en algemene informatie over bijvoorbeeld lidmaatschap van verenigingen en het bezit van zwemdiploma’s. De Fittest is voor de gemeente een meetinstrument om de effecten van het Lekker Fit Project zichtbaar te maken.

Toernooien
De kinderen in groep 5 t/m 8 mogen meedoen aan sporttoernooien Met verschillende sporten (tennis , voetbal, streetdance, volleybal etc.) kunnen we meedoen aan een toernooi. De leerlingen sporten dan tegen andere scholen uit IJsselmonde. Mocht je met een sport winnen, dan kwalificeer je voor de Final in Ahoy. Daar strijd je dan voor het kampioenschap van Rotterdam. Als school kun je zelfs de sportiefste school van Rotterdam worden, door zoveel mogelijk prijzen te winnen. Een aantal weken voor het toernooi kunnen de kinderen zich aanmelden. Via een brief word je dan op de hoogte gehouden over wanneer en hoe laat je moet spelen. Soms zijn er vooraf ook trainingen voor het toernooi. Groep 5 t/m 8 doet mee aan de sporttoernooien. In het voorjaar is er ook weer de Mini Final, dan zijn er op een vrijdag 4 toernooien tegelijk.

Waterflesjes
In onze school promoten we water als gezonde dorstlesser. De kinderen hebben op school een waterbidon. Tijdens de gymlessen mogen de kinderen water drinken uit de bidons.

Schooldiëtiste
Een onderdeel van het Lekker Fit project is de samenwerking met een schooldiëtiste. Binnen onze school hebben Ilse de Vette als schooldiëtiste. Aan het begin van het schooljaar zullen we tijdens een gymles een meetmoment doen. Aan de hand van de verkregen gegevens zullen er ouders en kinderen uitgenodigd worden voor een eerste gesprek.
Een schooldiëtiste zal uw kind nooit een dieet opleggen, maar geeft juist advies over voeding. Mocht je zelf een afspraak willen maken, dan is dat ook mogelijk via de gym juf of meester.

Lessenpakket Lekker Fit
Twee keer per jaar wordt er een lespakket voor groep 1 t/m 8 aangeboden op school en heeft een preventief doel. Kinderen leren alles over gezond eten en bewegen en ze worden zich bewust van de keuzes die ze hierbij maken. Met het boekje leren ze spelenderwijs gezonde keuzes te maken.

Traktatiebeleid
Op school hebben we een traktatiebeleid. Dit is onderdeel van het programma Lekker Fit! Want naast meer bewegen is gezonde voeding erg belangrijk om Lekker Fit! Te blijven. Een gezonde traktatie kan juist ook heel lekker zijn!

Het team van de Kubus is erg enthousiast over het project Lekker Fit.
Wij hopen ook op steun van de ouders! Voor meer info kunt u kijken op de site van Lekker Fit! www.rotterdamlekkerfit.nl